Dünya üzerinde açık bir pazar haline dönüşen, amansız bir rekabet ortamı oluşan endüstriyel sektörde, bilimsel araştırmalarda ve yönetim alanında varlık gösterebilmek, kâr pastasından büyük pay alabilmek için; düşük maliyetli, yüksek standartlı ve seri üretim yapmak şarttır. Bunun vazgeçilmez en temel kuralı da hiç şüphesiz Otomasyon Sistemi dir.
Otomasyon, yapılan ya da yapılacak olan bir işin, insan ile makine arasında uygun şekilde paylaşılması durumudur. Yapılacak olan toplam işin paylaşım yüzdesi, otomasyonun düzeyini belirlemektedir. Bu noktada, otomasyon kavramı da çeşitlere ayrılabilmektedir. Örneğin, insan gücünün yoğun olduğu otomasyon sitemlerine “yarı otomasyon“, makine gücünün yoğun olduğu sitemlere ise “tam otomasyon” isimleri verilmektedir. Otomasyon tek bir cihaz ile değil, birçok kontrol ünitelerinin kolektif çalışmasıyla yapılabilir.
Otomasyon kavramı, bu sistemlerin bütününde kullanılan genel bir durumu simgelemektedir. Makineleşme sürecinde yer alan tüm firmalar, gerek yarı otomasyon, gerek tam otomasyon sistemleri ile rekabet yarışında ayakta kalmaya uğraşmaktadırlar. Öte yandan, her ne kadar bu sistemlerin oldukça fazla avantajı olsa da, ilk kurulum maliyetlerinin yüksek olması, göze çarpan ilk dezavantajdır. Ancak, orta ve uzun vadede alınacak olan fayda düşünüldüğünde, bu miktar sorun olmaktan çıkmaktadır.
Otomasyon Sisteminin Faydaları Nelerdir;